Voldoe aan de energiebesparingsplicht met behulp van de erkende maatregelen
Leestijd: 5 - 10 minuten
Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Het kan zijn dat dit een van je bedrijfsambities is, maar daarnaast is dit ook wettelijk verplicht.
De Erkende Maatregelen Lijst (EML) is onderdeel van de energiebesparingsplicht. Een wetgeving die bedrijven verplicht om eens per vier jaar de overheid te informeren over de genomen stappen op het gebied van duurzaamheid.
In deze blog meer over de erkende maatregelen, hoe je ze het beste uit kunt voeren en wat ze je uiteindelijk opleveren.
Erkende maatregelen?
Waar een energielabel kijkt naar de energetische kwaliteit van een pand, helpt het uitvoeren van erkende maatregelen bij het verlagen van het totale energieverbruik..
De erkende maatregelen, waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Deze maatregelen zijn namelijk niet nieuw. Erkende maatregelen zijn namelijk afkomstig uit de Nederlandse energiebesparings- en informatieplicht. Om het voor bedrijven makkelijker te maken om aan deze wetgeving te voldoen heeft de overheid samen met het bedrijfsleven Best Beschikbare Technieken (BBT) geselecteerd. Deze zijn opgenomen in de erkende maatregelen lijsten (EML).
In totaal zijn er voor 19 verschillende branches lijsten opgesteld met daarin de te nemen maatregelen. De maatregelen zijn daarin onderverdeeld in drie categorieën;
Gebouw (G): maatregelen die op bijna elk gebouw van toepassing zijn;
Faciliteiten (F): maatregelen gericht op specifieke faciliteiten in het gebouw;
Processen (P): maatregelen gericht op processen (niet toepasbaar voor elke branche).
De overheid verplicht bedrijven om elke vier jaar te rapporteren welke maatregelen er zijn genomen.
Waar begin je met de uitvoer van erkende maatregelen?
Wanneer je de lijst met erkende maatregelen voor het eerst opent kan er een hoop informatie op je afkomen. Wat wij onze klanten meestal adviseren is om het pand te doorlopen met de maatregelenlijst en zo een overzicht te maken welke maatregelen al (deels) zijn uitgevoerd of prioriteit hebben.
Maatregelen kunnen op een natuurlijk of zelfstandig worden uitgevoerd. Bij een natuurlijk moment wordt een product bij einde levensduur worden vervangen (bijv. CV-ketel). Bij een zelfstandig moment dient de maatregel per direct te worden uitgevoerd (bijv. verlichting vervangen door led). Hierdoor wordt er rekening gehouden met de invloed van extra complexiteit en bijkomende kosten op de terugverdientijd.
Voor de uitvoer van de erkende maatregelen zijn vanuit de overheid verschillende subsidies beschikbaar gesteld.
Wat levert de uitvoer van erkende maatregelen je op?
Door met de erkende maatregelen aan de slag te gaan weet je zeker dat je blijft voldoen aan de laatste wet- en regelgeving rondom energiebesparing. Zo voorkom je onnodige boetes.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen:
Er is goed gekeken naar de verschillende mogelijkheden voor energiebesparing;
Er ontstaat een lagere gas- en energierekening;
Mogelijke verbetering van het energielabel;
Oplossingen aan de hand van de Best Beschikbare Technieken (BBT).
Efficiënt verduurzamen aan de hand van een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (max. vier jaar vooruit in verband met wijzigingen in wet- en regelgevingen);
Aantoonbare profilering als duurzame en energiebewuste onderneming.
Hoe kan Kropman hierbij helpen?
Vanwege de energiebesparingsplicht in combinatie met de informatieplicht blijft de uitvoer van erkende maatregelen minimaal elke vier jaar terugkomen. Kropman ondersteunt je graag bij dit proces.
Zo kun je bij ons terecht voor RVB BOEI-inspecties. Tijdens deze inspectie wordt er gekeken naar de factoren Brand, Onderhoud, Energie en Inzicht in wet- en regelgeving (erkende maatregelen). Op basis van deze inspectie wordt het mogelijk om een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP) op te stellen. Hiermee kan de uitvoer van erkende maatregelen tot vier jaar vooruit worden gepland. Je weet dus zeker weet dat je blijvend voldoet aan wet- en regelgeving.
Daarnaast hebben we een erkende maatregelen applicatie ontwikkelt waarbij je in één oogopslag ziet wat per maatregel de status is. Door het proces, de planning en de uitvoer te registeren wordt er aan de achterkant een bestand opgebouwd wat kan worden gebruikt voor de registratie van de erkende maatregelen bij de overheid. Met de uitvoer van erkende maatregelen door Kropman wordt dus niet alleen het gebouw een stukje groener, maar wordt er ook een hoop administratieve tijd bespaart met rapporteren.