Smart buildings vs. digitale veiligheid

Leestijd: 5-10 minuten

Een veilige (werk)omgeving bestaat vandaag de dag uit fysieke, sociale, maar ook digitale veiligheid. Een telefoon, laptop of computer spelen in veel dagelijkse werkzaamheden een essentiële rol. Digitalisering is een ontwikkeling die veel innovatie en oplossingen biedt. Daarbij is het ook belangrijk om stil te staan bij een ander aspect: digitale veiligheid.

Steeds slimmere gebouwen

Met de komst van digitalisering worden gebouwen steeds slimmer. Het automatiseren van processen en het verzamelen van data biedt de mogelijkheid om het werk makkelijker en efficiënter in te richten. Denk bijvoorbeeld aan het in- of uitschakelen van de verlichting of de verwarming wanneer een persoon een ruimte binnenkomt of verlaat.

Veel vraagstukken zijn op te lossen met een digitale verbinding en digitale data. Dit is dan ook waar techniek en ICT samenkomen.

Risico op inbraak

Deze digitale verbinding kan interessant zijn voor mensen buiten de organisatie. Buiten het beveiligen van het pand met bijvoorbeeld inbraakbeveiliging, brandbeveiliging of cameradetectie is het daarom ook belangrijk om digitaal te beveiligen. Er is namelijk al lang geen fysieke inbraak meer nodig om bij gegevens te kunnen. 40% van alle gebouwen wordt namelijk negatief beïnvloed door schadelijke cyberaanvalllen (Schneider Electric, 2022).

Snelle ontwikkelingen

Ontwikkelingen op het gebied van digitalisering gaan snel. Zo snel dat digitalisering sneller groot is geworden dan de manieren om ertegen te beveiligen. Zowel consumenten als bedrijven worden slachtoffer. Zo was in september 2022 70% van alle Nederlanders wel eens in aanraking geweest met een vorm van cyber criminaliteit. Denk hierbij aan een phishing mail, Whatsapp fraude of sms’jes van banken.

Organisaties worden vaak op grotere schaal slachtoffer. Zij krijgen te maken met zogenoemde Ddos- en ransomware-aanvallen. Met deze aanval wordt een organisatie platgelegd door alle computers en gegevens die hierop staan te blokkeren. Om deze gegevens weer vrij te geven wordt er vaak een groot geldbedrag gevraagd.

Waar voorheen vaak grotere bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljoen werden geconfronteerd worden ook kleinere organisaties steeds vaker doelwit.

Inmiddels is de kans op een digitaal incident bij bedrijven 1:5. Om dit in perspectief te plaatsen: de kans op een brand is 1:8.000 en de kans op een inbraak 1:250.

Impact

Slimheid en beveiliging van een bedrijf zit tegenwoordig dus vooral in de geautomatiseerde systemen. Je kunt je voorstellen dat in deze systemen veel waardevolle en kwetsbare informatie te vinden is. Als Kropman zetten we ons dagelijks in om de digitale veiligheid bij onze klanten te waarborgen. Zo zorgen we voor segmentering in het technische netwerk van onze klanten, beperken we netwerk toegang van apparaat tot apparaat en zijn onze verbindingen voorzien van de sterkst mogelijke vorm van versleuteling.

Het doorvoeren van constante verbeteringen is hierin essentieel. De digitale wereld ontwikkelt zich namelijk snel, eveneens de mogelijkheden om binnen te komen.

Waar digitale veiligheid heel lang als probleem van een ICT-afdeling werd gezien is dit inmiddels niet meer het geval. Doordat tegenwoordig (bijna) iedereen een digitaal middel gebruikt is het onmogelijk om iedereen hiertegen te beveiligen.

Een hechte samenwerking tussen gebruikers, ICT en partners is dus enorm belangrijk. Door gebruik te maken van verschillende technologische ontwikkelingen zoals “Open VPN” of andere acties zoals het scheiden van technische netwerken en kantoornetwerken kan digitale veiligheid worden verbeterd.

Noodzaak om te beveiligen

(Gebouw)automatisering, remote beheer, (digitale) veiligheid en besparingen zijn op middellange- en lange termijn cruciale pilaren binnen de samenleving. Daarnaast zijn er verschillende economische factoren die de noodzaak voor een remote werkplek laten toenemen. Eén daarvan is de beperkte hoeveelheid vervulbare vacatures.

Deze ontwikkelingen zorgen er samen voor dat remote werken en automatisering steeds belangrijker worden in de samenleving. Ontwikkelingen die de noodzaak om digitale veiligheid te blijven waarborgen toe laat nemen.

Kortom, de technologie zorgt voor vooruitgang en biedt ons oplossingen bij uitdagingen, maar dus ook weer nieuwe uitdagingen. Hier kan een externe organisatie of een ICT-afdeling bij helpen, maar uiteindelijk begint en eindigt digitaal veilig gedrag bij jou.

Met deze 9 tips maak jij jouw digitale omgeving direct veiliger:

  1. Zorg dat je niet meer bevoegdheden gebruikt dan je strikt noodzakelijk hebt voor je werkzaamheden;

  2. Open en klik niet in verdachte berichten, open alleen bijlagen die je 100% vertrouwt;

  3. Gebruik geen USB drives/sticks als je de inhoud niet 100% zeker kunt vertrouwen;

  4. Pas je wachtwoorden regelmatig aan en zorg dat deze sterk zijn;

  5. Gebruik multi-factor authentication (MFA);

  6. Gebruik alleen veilige Wi-Fi en hotspot verbindingen;

  7. Voer updates tijdig uit;

  8. Maak back-ups.

Vorige
Vorige

Naamswijziging Kropman Installatietechniek

Volgende
Volgende

Voldoe aan de energiebesparingsplicht met behulp van de erkende maatregelen