Energielabelplicht

Vanaf januari 2023 verplicht label C of hoger

Een energielabel laat de energieprestaties van een gebouw zien. Hierdoor ontstaat er inzicht hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Energieprestaties kunnen worden ingedeeld in de labelklasses A (energiezuinig) tot en met G (erg onzuinig).

Energielabels zijn in 2008 geïntroduceerd om de eerste stappen richting verduurzaming te zetten. Maar waar in 2008 enkel een energielabel verplicht was voor verkoop, verhuur of oplevering, geldt er vanaf januari 2023 een energieplicht label C voor alle kantoorgebouwen.

Labelcheck

Ontdek via onderstaand overzicht welke acties er verbonden zijn aan welke labels. Let op: energielabels zijn 10 jaar geldig. Controleer voor 1 januari 2023 of het huidige label nog geldig is.

A t/m C

U voldoet aan de energieplicht! Uw kantoor beschikt over een geldig energielabel A, B of C.

Heeft u ambities om verder te verduurzamen? De overheid streeft naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Daarom zijn er verschillende financiële regelingen opgesteld die u kunnen helpen bij deze verduurzaming.

D t/m G

Beschikt uw gebouw over energielabel D, E, F of G? Dan is er nog wel werk aan de winkel!

Soms is het mogelijk om zonder al te veel ingrepen energielabel C te behalen. Zo kunt u via een aantal stappen of de erkende maatregelen applicatie het gebouw voorzien van energielabel C.

Geen label?

Heeft uw kantoorgebouw nog geen label? Dan adviseren wij u om dit zo spoedig mogelijk te doen.

Een van onze EP-U adviseurs komt graag bij u langs om conform NTA 8800 een energielabel vast te stellen. Nadat het label in de EP-online database is geregistreerd ontvangt u het label in PDF-vorm. 

Op 1 januari 2022 had slechts 60% van de Nederlandse kantoren een energielabel. Hiervan had 35,9% een label C of hoger. Op dit moment beschikt Nederland over te weinig adviseurs en installateurs om alle kantoren van een energielabel te voorzien en aan te pakken. Een energielabel laat de energieprestaties van een gebouw zien. Hierdoor ontstaat er inzicht hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn.

Het creëren van een veilige, gezonde en groene omgeving vinden wij belangrijk. Daarom helpen wij u graag bij het vinden van een passende oplossing in de vorm van een label, advies, plan van aanpak of renovatie. De gemiddelde kosten die komen kijken bij een energielabel is te zien in onderstaande tabel.

Waarom een energielabel?

Bent u op zoek naar een geldig energielabel? Vul onderstaand contactformulier in en een van onze EPA-U adviseurs neemt zo snel mogelijk contact op.

Neem vrijblijvend contact op