Scope 10
Brandveilige elektrische installaties
25 tot 30 procent van alle branden ontstaan door onveilige situaties bij elektrische installaties of materieel in combinatie met brandbare stoffen. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder toe zal nemen omdat gebouw steeds complexere installaties krijgen. Om brandrisico’s tijdig vast te stellen is een veiligheidsinspectie aan de hand van NEN3140 helaas niet voldoende. Daarom is vanuit SCIOS in samenwerking met de bond van verzekeraars een aanvullende scope 10 inspectie ontwikkeld.
Wat is een Scope 10 precies?
Een scope 10 inspectie is een verdere uitwerking van elektrische installaties op het gebied van brandveiligheid. Tijdens deze inspectie wordt elektrisch materieel beoordeeld op oneigenlijk gebruik of een defect dat brand kan veroorzaken. Dit gebeurd aan de hand van NTA8820. De NTA8820 is geen vervanging van de NEN1340, maar een aanvulling op het gebied van brandveiligheid. Een inspectie aan de hand van NEN3140 is niet voldoende om brandrisico’s volledig vast te stellen. De scope 10 inspectie bestaat uit een uitgebreide visuele inspectie, een thermografische inspectie, diverse metingen en beproevingen, inspectierapport inclusief bijbehorend advies en certificaat in combinatie met de aanwezigheid van brandbare stoffen.
Verplicht?
Het uitvoeren van een scope 10 inspectie is niet wettelijk verplicht gesteld in de Nederlandse wetgeving. inspecteren. Verzekeraars ontwikkelen zelfstandig hun polisvoorwaarden waardoor het beleid per verzekeringsmaatschappij verschillend is. De verwachting is dat veel verzekeraars de NTA8220 norm al gebruiken of dit de komende jaren als uitgangspunt zullen doen.
Kwaliteit
SCIOS Scope 10 heeft betrekking op de brandveiligheid, waardoor risico’s vroegtijdig in kaart worden gebracht.
Termijn
De termijn waarop een scope 10 inspectie wordt uitgevoerd varieert per situatie. Meestal wordt er in een risicovolle omgeving gemiddeld eens in de 1-3 jaar een inspectie uitgevoerd.
Certificering
Een NTA8220 controle mag door ieder vakbekwaam persoon worden uitgevoerd. Echter kan een scope 10 certificaat alleen worden uitgegeven door een SCIOS Scope 10 gecertificeerde inspecteur en organisatie.
Wetgeving
Artikel 3 uit de Arbowet geeft aan dat de werkgever verplicht is om zorg uit de dragen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers gerelateerd aan alle arbeids- verbonden aspecten. Het behaalde SCIOS-certificaat wordt geregistreerd in een landelijke database waar verzekeraars inzicht in hebben.
Het verschil tussen Scope 8 en Scope 10
Een scope 8 inspectie richt zich, aan de hand van de NEN3140, op het inspecteren van elektrische installaties op het gebied van persoonsveiligheid. Scope 10 inspecties richten zich, aan de hand van de NTA8220, op de brandveiligheid van installaties. Beide inspecties worden verricht door een bevoegd SCIOS inspecteur van Kropman.
Een scope 10 inspectie bestaat uit verschillende onderdelen. Deze zullen voorafgaand aan de inspectie worden doorgelopen met een van onze SCIOS gecertificeerde inspecteurs.
Visuele inspectie
Infrarood inspectie
Metingen
Beproevingen
Keurings- en inspectierapport
Herstelverklaring (indien relevant)
Beoordeling van herstelwerkzaamheden (indien relevant)
SCIOS Scope 10 certificaat
Inhoud inspectie
Plan hier een Scope 10 inspectie in
Wil je de elektrische installaties vroegtijdig inspecteren op brandrisico’s? Vul onderstaand contactformulier in en een van onze inspecteurs neemt zo spoedig mogelijk contact op.