Beatrix Ziekenhuis, Gorinchem

Copyright foto ziekenhuis: Trane

Eind 2023 kreeg Kropman als hoofdaannemer de opdracht van Rivas Zorggroep om de energieopwekking bij het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem te verduurzamen. Na maanden van intensief werk nadert de oplevering. Een mooi moment om een kijkje te nemen bij de voortgang van het project!

Oude systemen voldeden niet meer

De koudeopwekking in het ziekenhuis was sterk verouderden niet meer functioneel. Van veertig jaar oude koelmachines tot een niet goed werkend koudeopslagsysteem. Ze voldeden niet meer aan de huidige eisen en wensen, een noodzakelijk moment voor een upgrade en structurele verduurzaming.

Technische keuze

De uitdaging voor deze opdracht lag in het vinden van een technische haalbare oplossing.

De opdracht omvatte het ontwerpen van een energiesysteem voor koudeopwekking met restwarmtebenutting en de integratie van het bestaande koelsysteem met koudeopslag. Ook was er de wens om deze opwekkingen enerzijds te koppelen aan twee gekoeld watersystemen en een net voor de hoge temperatuur koeling voor de koudelevering. Anderzijds was dit het integreren van lagetemperatuurverwarming (ltv) in delen van het ziekenhuis.

Een verweven technische oplossing

Na een ontwerpstudie uitgevoerd door Innax, werd het eerste concept van Kropman (uit 2016) uiteindelijk als beste beoordeeld en nader uitgewerkt. Dit leidde eind 2023 tot de opdracht om het uiteindelijke ontwerp te realiseren.

Ben, senior-adviseur bij Kropman, legt uit: “De oplossing die we hebben aangeboden sluit aan bij de doelstellingen van zeer efficiënt energiegebruik  maar is wel technisch complex, waarbij veel systemen nauw met elkaar verweven zijn. Mede hierdoor werd de lijst met randvoorwaarden voor de warmtepompen langer en langer. Samen met onze leveranciers hebben we uiteindelijk een passende oplossing gevonden.”

Ontwerp & uitvoering

Projectmanager Hans licht de verduurzaming verder toe: “Het project kende een lange aanloop. Naast de technische inpassing was ook het beschikbare budget een uitdaging. Door te kiezen voor een toekomstbestendige renovatie hebben we een flexibel en efficiënt systeem gerealiseerd. In plaats van koelmachines 1-op-1 te vervangen, hebben we gekozen voor warmtepompen en een efficiëntie inzet van het bodemopslagsysteem, nu voor zowel koude als warmteopslag. Hiermee behalen we op meerdere gebieden winst.”

De afgelopen maanden hebben we aan verschillende onderdelen gewerkt om de klimaatinstallaties te verduurzamen:

  • Oude koelmachines zijn vervangen door nieuwe warmtepompen met drycoolers;

  • Er is een nieuw distributiesysteem aangelegd voor het transport van lage temperatuurwarmte;

  • Luchtbehandelingskasten zijn op een change-over schakeling aangesloten, zodat deze zowel kunnen koelen als verwarmen met LTV;

  • Twee warmtewisselaars zijn tussengevoegd als na-koelers op het WKO-systeem. Zodat de geproduceerde koude kan worden  ingezet voor het koelen van de bestaande koelinstallatie,  of juist het laden van koude in het WKO-systeem.

  • Warmteterugwinning via twincoil-systemen wordt gedurende het verwarmingsseizoen weer operationeel. Primair voor directe warmtelevering aan de luchtbehandeling, secundair voor warmtelevering aan de warmtepompen voor de piekbelasting bij inzet volledig warmtebedrijf.

Op weg naar een gasloos ziekenhuis

Deze renovatie vormt een eerste, cruciale stap richting een gasloos Beatrix Ziekenhuis. Robert  van Rivas Zorggroep: “Met een combinatie van WKO-systemen en warmtepompen hebben we een duurzaam alternatief gerealiseerd. Zo dragen we bij aan de nationale klimaatdoelstellingen. Dankzij deze verduurzamingsoperatie is de prognose dat de CO2-uitstoot van het ziekenhuis met 25% zal verminderen.”

Vorige
Vorige

Ardena, Oss

Volgende
Volgende

WMD Drinkwater, Assen