LAB42, Amsterdam

Foto: Jannes Linders

De afgelopen maanden is er hard gewerkt op de Universiteit van Amsterdam om de nieuwe onderwijsfaciliteit LAB42 tot leven te brengen. Een project wat in samenwerking met Visser & Smit Bouw is gerealiseerd. Het nieuwe gebouw is circa 15.000 vierkante meter groot en is een plek waar meerdere disciplines op het gebied van Informatiewetenschappen en Artificial Intelligence (AI) samenkomen. Gedurende het bouwproces stonden duurzaamheid en circulariteit centraal.

Uitdaging

In samenwerking met de Gemeente en de Universiteit van Amsterdam (UvA) is Amsterdam Science Park een gebouw rijker geworden. LAB42 is een plek waar studenten, onderzoekers en ondernemers gestimuleerd worden om met de nieuwste technieken op het gebied van informatiewetenschappen en Artificial Intelligence (AI) onderzoek uit te voeren en de nieuwste toepassingen te ontwikkelen.

De uitdaging in het realiseren van dit nieuwe kantoorpand voor Kropman zat in de volgorde van de bouw van een energieneutraal gebouw (ENG). De constructie van het gebouw bestaat uit een modulair raamwerk en een hoofdconstructie van gerecycled en recyclebaar materiaal. De constructie is hierdoor eenvoudig te demonteren, wat vroeg om andere materialen. Waar je bij een ‘normale’ bouw per verdieping aan de slag kunt met het aanleggen van installaties zodra de vloer waterdicht is, werd er bij dit project gebruik gemaakt van een computervloer. Een computervloer is een holle ruimte en niet waterdicht. Dit betekende dat de montage van alle installaties pas van start kon gaan zodra het dak was geplaatst.

Een aangepaste bouwvolgorde en unieke ruimtes vroegen om een hoog detailniveau in engineering, passende prefab oplossingen en een voorspoedige montage.

Oplossing

In de periode van april 2020 tot juli 2022 heeft Kropman Installatietechniek in samenwerking met Visser & Smit Bouw en ontwerper Benthem Crouwel Architects (BCA) hard gewerkt om het nieuwe universiteitsgebouw, LAB42, voor de start van collegejaar 2022/2023 op te kunnen leveren.

Tijdens de bouw van LAB42 speelde duurzaamheid en circulariteit een belangrijke rol. Door gebruik te maken van slimme oplossingen zit het gebouw vol met groene initiatieven:

  • De warmte- en koude opslag (WKO) en een slimme koeling van de serverruimtes zorgen voor een lagere CO2 uitstoot;

  • Zonnepanelen op het dak en zonnecellen in de ramen voorzien het gebouw van energie;

  • Een stalen skelet als basis voor het bouwframe zorgt ervoor dat het gebouw straks volledig demontabel is inclusief vloerdelen, scheidingswanden en gevels.

Door gebruik te maken van slimme oplossingen zoals een voorafgaand compleet uitgedachte 3D engineering in BIM en het gebruik van prefabricage hebben gezorgd voor een mooi eindresultaat wat past bij de wensen van de opdrachtgever; demontabel, duurzaam, modern en energieneutraal.

Fotografie: Jannes Linders

Impact

Inmiddels is het nieuwe gebouw op de Universiteit van Amsterdam (UvA) in gebruik genomen door leerkrachten en studenten van opleidingen gericht op informatiewetenschappen en kunstmatige intelligentie. Daarnaast biedt het gebouw ook ruimte aan ondernemers. Zo ontstaat er een samenwerking tussen studenten, onderzoekers en bedrijven.

In de toekomst wordt het middels de circulaire bouw en het gebruik van BIM en Madaster makkelijker om het pand te onderhouden en circulariteit blijvend een belangrijke rol te laten spelen.

Vorige
Vorige

The Joan, Amsterdam

Volgende
Volgende

Tiofarma, Oud-Beijerland