a.s.r., Utrecht
Leestijd: 10-15 minuten
Introductie op het project
Na een verbouwing van 5 jaar en een verandering van 6 nationale kantoren naar 1 centraal hoofdkantoor opende verzekeraar a.s.r. in 2016 de deuren van hun 84.000 BVO groot, nieuwe, A++ kantoor. Een verbouwing met de ambitie om volledig gasloos te worden en voorop te lopen als duurzame verzekeraar. a.s.r. heeft dan ook niet voor niks de slogan ‘a.s.r. doet het’.
Maar, bij enkel het verduurzamen van het kantoorpand stopt het niet. Als verzekeraar zit de uitstoot van a.s.r. vooral in de mobiliteit en het papierwerk. Bij a.s.r. zat 98% van de resterende CO2-uitstoot in de mobiliteit (We Drive Solar) van zo’n 800 auto’s. Door de centralisatie van het kantoor in Utrecht zijn de woon-werk kilometers van het personeel opgelopen. Een gemiddelde reis is hierdoor naar 78 kilometer gestegen.
Mobiliteit is dus een logische eerste stap om aan te pakken. Met daarbij de doelstelling om in 2025 50% van de CO2-uitstoot op mobiliteitsvlak te verminderen. Een doelstelling ingeluid door onder andere OV gebruik te stimuleren en leenfietsen en leenauto’s beschikbaar te stellen. Maar dit was niet genoeg. Met het bijbehorende doel vanaf 2024 alle bedrijfsauto’s elektrisch te hebben ging Jos Ruijter, projectleider traject en werkzaam bij de interne technische facilitaire dienst van a.s.r., op zoek naar een oplossing.
Uitdaging
Vanuit een 30+ jarige samenwerking tussen a.s.r. en Kropman gingen we samen aan de slag. Bij het Kropman Living Lab in Breda waren we volop aan het onderzoeken en experimenteren met manieren om groene energie optimaal te kunnen benutten en piekmomenten in het net op te vangen.
Zo zagen we dat bij ‘traditioneel laden’ meer dan 80% van alle laadsessies startten voor 10.00 uur en eindigden na 17.00 uur. Dit resulteerde in een hoog laadvermogen in de ochtend en een laag laadvermogen in de middag. Een gemiste kans als je nagaat dat de meeste duurzame opwekking voor het grootste gedeelte plaatsvindt in de middag. Eindstand? In de ochtend gebruik je een grote lading energie via het net om alle auto’s vol te laden. Hierdoor gaat een groot deel van de groen opgewekte energie verloren.
Om dit probleem op te lossen is er een tijdelijke vorm van energieopslag nodig. Dit kan met thuisbatterijen, maar met de komst van steeds meer elektrische auto’s wordt ook een andere oplossing interessant: bi-directionele laadpalen. Deze kunnen auto’s opladen (door bijv. zonnepanelen), maar ook stroom uit de auto trekken en doorvoeren naar het gebouw.
De doelstelling om de CO2-uitstoot op het gebied van mobiliteit met 50% te verminderen was te realiseren door verschillende zaken met elkaar te combineren: zonnepanelen, bi-directionele laadopties en de juiste software om alles aan te sturen. Nu was het slechts een kwestie van de juiste partners en leveranciers.
Oplossing
Een 4500m2 grote parkeergarage met een mogelijkheid om in de toekomst op te schalen tot 450 laadpalen voor elektrische auto’s. Een oplossing waar nu, maar ook in de toekomst met de toename van elektrische auto’s, groene energie opgewekt, opgeslagen en gebruikt kan worden.
Op dit moment zijn er in de garage 250 laadpalen geplaatst die medewerkers minimaal kunnen voorzien van de benodigde batterijcapaciteit in hun auto’s om de afstand woon-werkverkeer te overbruggen. De garage is voorzien van 940 kWp aan zonnepanelen, welke op goede dagen tot wel 800 KW aan vermogen op kunnen wekken. Dit is voor nu voldoende om de beschikbare 250 laadpalen energieneutraal te laten werken.
Werken met gelijkstroom (DC)
Het opzetten van de garage met tweerichtingsladers was niet makkelijk. In de meest ideale situatie werken alle laders op gelijkstroom (DC), in plaats van gangbare wisselstroom (AC). Op dit moment is het grootste gedeelte van alle laadpalen aangesloten op individueel aanstuurbare AC palen. Volledig aansluiten op gelijkstroom (DC) is op dit moment nog niet mogelijk in verband met de beveiliging en verbonden gevaren.
De werking van DC is echter wel ideaal voor meer effectiviteit en lagere kosten. Een bijkomstigheid die hierbij komt kijken is de kans dat gelijkstroom gaat fluctueren. Om dit te voorkomen zijn optimizers van FerroAmp toegevoegd welke de gelijkstroom afkomstig van PV-panelen naar het juiste spanningsniveau van 760V brengen.
Met de toevoeging van software InsiteView van InsiteSuite, werkt de hele oplossing als 1 integraal systeem waarin slimme regelingen zowel het gebouw met HVAC als PV-opwekking en laadprocessen minimaal 48 uur vooruit kunnen voorspellen. Deze regelingen worden samengesteld aan de hand van Model Predictive Controlling (MPC) en de opgeslagen historische data van het laadplein.
Impact
Met de ambitie om de meest duurzame verzekeraar te worden is a.s.r. een innovatieve oplossing rijker. Een oplossing die zo maar eens de toekomst kan worden.
De exacte impact van het bi-directionele laadplein is voor nu nog lastig in kaart te brengen. Dit komt omdat er een constante trend te zien is in de toename van elektrische voertuigen en de auto’s met mogelijkheden om bi-directioneel te laden nog beperkt beschikbaar zijn.
Wel ligt er een technisch kant en klare oplossing om verder op te schalen. Met behulp van de blauw en rood geïnstalleerde railkokers kunnen nieuwe laadpalen via een aftakkast makkelijk worden aangesloten op het geheel.
Achter de schermen is Kropman in participatie bij het VAP-DC onderzoek aan het kijken hoe gelijkstroomnetten bij grote laadpleinen zo optimaal mogelijk benut kunnen worden. Denk hierbij aan het inregelen van slimme regelingen, werken op gelijkstroom en het inrichten van ‘prioriteit laadplekken (bijv. voor mensen die sneller weg moeten of verder moeten rijden)’.