Radboud Universiteit: duurzame nieuwbouw

Het Grotiusgebouw is de nieuwe locatie voor de Rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Bijzonder aan de nieuwbouw is dat er vanaf het ontwerp al rekening is gehouden met ‘duurzaam bouwen’. Energieverbruik is daarbij een van de belangrijkste aandachtspunten.

Zo heeft het gebouw een WKO-systeem, waardoor voornamelijk duurzame energie wordt ingezet voor verwarmen en koelen. Op het dak zijn zonnecellen en -panelen geplaatst die per jaar zo'n 75.000 kWh aan stroom opleveren, een hoeveelheid die gelijk staat aan het gemiddelde verbruik van 22 huishoudens.

radboud1.jpg

Verder is veel zorg besteed aan energiezuinige verlichting, in de vorm van bijvoorbeeld daglichtafhankelijke, regelbare kunstverlichting en aanwezigheidsdetectie.

Al met al verbruikt het Grotiusgebouw 45% minder energie dan de bouwnorm. Daarmee is het Grotius - dat op 28 augustus 2014 werd geopend - het meest duurzame gebouw op de campus.